ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-07-2019

2019-07-09 11:03

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην βόρεια Ελλάδα όπου από το μεσημέρι και μετά θα εκδηλώνονται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα η θερμοκρασία θα συνεχίσει μέχρι το μεσημέρι να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, από το απόγευμα όμως και από τα βόρεια θα σημειώνει κατακόρυφη πτώση

Για την αναλυτικότερη πρόγνωση παρατίθονται δυο προγνωστικοί χάρτες στην διάρκεια της Τετάρτης 10/07/2019

Στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε καλές καιρικές συνθήκες με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές εκτός από την Θράκη και κυρίως τις περιοχές του γεωγραφικού διαμερίσματος που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία όπου εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται πυκνές νεφώσεις που θα δίνουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα παρατηρηθούν κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. 

Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα πρέπει να επιδεινωθεί σημαντικά στην βόρεια Ελλάδα και θα εκδηλωθούν ισχυρές έως και πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο (κυρίως το ανατολικό τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος) και την βόρεια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από πολύ ισχυρές ριπές ανέμων και θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας. Πιθανότητα για πρόσκαιρες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες υπάρχει επίσης για τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και ίσως της βόρειας Πελ/νησου. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά αίθριο καιρό. 

Την νύχτα της Τετάρτης έως και το ξημέρωμα της Πέμπτης αναμένεται συνέχεια των ισχυρών βροχοπτώσεων και των καταιγίδων, επομένως λόγω της μεγάλης διάρκειας των φαινομένων στην βόρεια Ελλάδα δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν πλημμυρικά επεισόδια. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης αργά την νύχτα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Bf. και στο νότιο Ιόνιο από ΔΒΔ διευθύνσεις μέχρι 5Bf. ενώ στο Αιγαίο αρχικά από διάφορες διευθύνσεις και βαθμιαία Ν με ένταση 3-4Bf. (στα Δωδεκάνησα από ΒΔ διευθύνσεις μέχρι 6Bf.).

Ο υδράργυρος στην βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά από 20 έως 40 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 41 βαθμούς (τοπικά και 42 βαθμούς), στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 24 έως 38 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα και από τα βόρεια ο υδράργυρος θα σημειώσει εντυπωσιακή πτώση

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, ενώ το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως περιμετρικά του λεκανοπεδίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αίθριο καιρό. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται πυκνές νεφώσεις. Μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες πρώτα στα γύρω ορεινά και προς το απόγευμα σε ολόκληρη την περιοχή. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης και ίσως συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις ενώ θα επιμείνουν και κατά την διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Πέμπτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Bf. στην διάρκεια όμως των φαινομένων οι ριπές θα φτάνουν και τα 8Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου, με σημαντική πτώση από το απόγευμα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

booked.net
+21
°
C
+21°
+18°
Αθήνα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+21
°
C
+21°
+14°
Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+18
°
C
+18°
+12°
Πάτρα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών

Επαφή

Ο καιρός στην Ελλάδα