ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/02/2019 ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

2019-02-10 09:47

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Δευτέρα στην χώρα μας προετοιμάζοντάς μας έτσι για τις μελλούμενες καιρικές συνθήκες οι οποίες θα έχουν άκρως χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα λοιπόν αν και η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά έως πολύ καλά στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, εν τούτοις στην βορειοδυτική χώρα θα επικρατήσει από νωρίς το πρωί συννεφιά αρκετά αυξημένη. Αυτή η συννεφιά θα πρέπει να ξεκινήσει να δίνει βροχές αρχικά ασθενείς στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά, όσο όμως θα βαδίζουμε προς τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παράκτιες περιοχές. Παράλληλα μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί σε δυτική και ενδεχομένως κεντρική Μακεδονία, κεντρικό Ιόνιο και βορειοδυτική Πελ/νησο. Χιόνια θα πέσουν σε μεγάλα υψόμετρα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας άνω των 1000μ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΔΝΔ διευθύνσεις με ένταση 5-6 και ενδεχομένως στα ανοιχτά του Ιονίου 7bf. και στο Αιγαίο από ΝΝΔ διευθύνσεις αρχικά 4-5bf. και βαθμιαία 6-7 και τοπικά 8bf. 

Ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 3 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 0 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική την Δευτέρα περιμένουμε αίθριο καιρό με λίγες τοπικές συννεφιές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΔΝΔ διευθύνσεις αρχικά 4-5bf. και στην συνέχεια 6-7bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα περιμένουμε αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις 4-5bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού, φαίνεται πως από την Τρίτη μπαίνουμε σε πολύ ψυχρό μοτίβο το οποίο δείχνει ικανό να παραμένει για πολλές ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεμοι γυρίζουν σε βοριάδες ρίχνοντας κατακόρυφα τον υδράργυρο. Αυτή η ψυχρή εισβολή εκτός από το γεγονός ότι θα μας επηρεάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (χοντρικά περίπου 6-7 ημέρες και ίσως και περισσότερο) θα είναι αρκετά σοβαρή. Εν ολίγοις:

-Την Τρίτη το κρύο θα είναι ιδιαίτερα αισθητό στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα ενώ πολύ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές περιμένουμε στην Μακεδονία και την Θράκη. 

-Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επηρεάζουν αποκλειστικά και μόνο τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα τα φαινόμενα δείχνουν αρκετά έως πολύ έντονα και αυτά θα μεταφράζονται σε βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική Στερεά - Έυβοια και την ανατολική Πελ/νησο. Σφοδρότατες χιονοπτώσεις φαίνονται επίσης και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης!!

-Όσον αφορά το Σ/Κ το κρύο θα παραμείνει στην χώρα μας και μάλιστα θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό με ισχυρό παγετό την νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Ως προς τα φαινόμενα είναι νωρίς ακόμα να πούμε με σιγουριά. Νεότερα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες!!

Επιμέλεια πρόγνωσης - άρθρου: Ιωάννης Μπουσάκας

booked.net
+21
°
C
+21°
+18°
Αθήνα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+21
°
C
+21°
+14°
Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+18
°
C
+18°
+12°
Πάτρα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών

Επαφή

Ο καιρός στην Ελλάδα