ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/02/2019

2019-02-12 12:43

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη στην χώρα μας. Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής αυτής θα αποτελούν η σημαντικότατη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, οι πολλές βροχές στην ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Τετάρτη 13/02/2019 

Στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με σχετικά καλό καιρό καθώς θα επικρατούν παροδικές νεφώσεις αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια και μόνο στην Θράκη (κυρίως στον Έβρο) ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας. Στις υπόλοιπες όμως περιοχές και συγκεκριμένα στα νοτιότερα και ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την βορειοανατολική Πελ/νησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα έχουμε νεφώσεις με αξιόλογες βροχές οι οποίες κατά διαστήματα θα αποκτούν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων και την δυτική Κρήτη, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανοιχτά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας καθώς επίσης και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, (ενδεικτικά: νότια Θεσσαλία >50-100μ., κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα >150-200μ., βορειοανατολική Πελ/νησος >300-400μ.) Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν το πρωί στην Χαλκιδική, ενώ πολύ πυκνές θα είναι αυτές στα ορεινά της Κρήτης από τα 1000μ. και πάνω. 

Σφοδροί βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο πέλαγος με την ένταση να φτάνει τα 8-9 και τοπικά και τα 10bf. (στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν ΝΑ άνεμοι 4-5bf.) ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις γύρω στα 7-8bf.

Η θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -6 έως 8 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -2 έως 7 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 5 έως 12 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική την Τετάρτη περιμένουμε συννεφιά η οποία θα δίνει καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης. Προς το απόγευμα τα φαινόμενα ενδέχεται τοπικά να αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα και δεν αποκλείεται το βράδυ να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα νότια του νομού. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (Πάρνηθα-Κιθαιρώνας-Γεράνεια Όρη >400-500μ., Πεντέλη >500-600μ.). Αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν έως και 100-200μ. και δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στα βόρεια προάστεια από τα 300μ. και πάνω. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις αρχικά 6-7bf. που μέσα στην ημέρα θα ενισχυθούν περαιτέρω και μέχρι το βράδυ θα φτάσουν τα 8-9 και τοπικά και τα 10bf. στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου (η ελάχιστη θερμοκρασία ισχύει για τις μεσημβρινές ώρες). 

Στην Θεσσαλονίκη την Τετάρτη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες ενώ πολύ μικρή είναι η πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις το πρωί στα ανατολικά του νομού στα σύνορα με την Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις 6-7bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια πρόγνωσης - άρθρου: Ιωάννης Μπουσάκας

booked.net
+21
°
C
+21°
+18°
Αθήνα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+21
°
C
+21°
+14°
Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+18
°
C
+18°
+12°
Πάτρα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών

Επαφή

Ο καιρός στην Ελλάδα