ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 2ΗΜΕΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ 29/30-09-2018

2018-09-27 13:48

Αγαπητοί φίλοι, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πλέον μια πιο σαφή εικόνα σχετικά με την πορεία του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού και τα χαρακτηριστικά του. Παρ'όλα αυτά ακόμα και τις επίμαχες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις μιας και τέτοιες καιρικές καταστάσεις είναι πολύ δύσκολο να προβλεθούν με ακρίβεια. Ωστόσο δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές απ'όσα θα αναφερθούν παρακάτω οπότε η πρόγνωση θεωρείται αρκετά ασφαλής. 

Ξεκινώντας λοιπόν από την Παρασκευή, στην βόρεια χώρα περιμένουμε κατά διαστήματα αυξημένη συννεφιά που από αργά το απόγευμα και κυρίως την νύχτα θα δώσει κάποια τοπικά και ασθενή φαινόμενα. Στις υπόλοιπες περιοχές και συγκεκριμένα από τα νοτιότερα τμήματα της Θεσσαλίας, την Στερεά (κυρίως την κεντροανατολική), την Πελ/νησο και την Κρήτη (εκεί κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας), περιμένουμε αυξημένες νεφώσεις που θα δίνουν κατά διαστήματα έντονες βροχές και πιθανές καταιγίδες. Τα φαινόμενα ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Πελ/νησο και αργότερα και την ανατολική Στερεά θα είναι κατά διαστήματα αρκετά έντονα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση και θα πνέουν στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις 5-6b. και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και προοδευτική εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 - 22 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά από 10 - 20 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 11 - 18 βαθμούς Κελσίου, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 - 21 βαθμούς Κελσίου και στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 - 27 βαθμούς Κελσίου. 

Αργά την νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός μεσογειακού κυκλώνα θα βρίσκεται περίπου λίγο νοτιότερα από την Πελ/νησο. Έτσι λοιπόν το πρώτο μισό του Σαββάτου περιμένουμε πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Πελ/νησο και στα δυτικότερα της Κρήτης ενώ βροχές και καταιγίδες θα έχουμε επίσης στην κεντρική και ανατολική Στερεά και στην νότια Θεσσαλία. Παρόμοια θα είναι η κατάσταση και το υπόλοιπο του Σαββάτου με τα πολύ ισχυρά φαινόμενα να εντοπίζονται σε Εύβοια, ανατολική Στερεά, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Δεν αποκλείεται τοπικά να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων. Από αργά το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά μιας και η πορεία του χαμηλόυ θα είναι ανατολική και ελαφρώς βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση την νότια Πελ/νησο και την Κρήτη όπου πρόσκαιρα θα πνέουν άνεμοι 9-10b. H θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ένας μεσογειακός κυκλώνας είναι κάτι που συμβαίνει συνήθως 1-2 φορές τον χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τους τυφώνες που πλήττουν πολλές φορές περιοχές της Αμερικής. Ναι μεν θα έχουμε τοπικά πολύ ισχυρά φαινόμενα, ναι μεν υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν πλημμυρικά επεισόδια, ναι μεν θα έχουμε για κάποιες ώρες θυελλώδεις ανέμους σε ορισμένες περιοχές (όχι παραπάνω από την σημερινή ημέρα) αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω. Δηλαδή η όποια σύγκρισή του με τους γνωστούς τυφώνες της Αμερικής είναι κατ'εμέ άστοχη. Παρ'όλα αυτά σίγουρα χρειάζεται επαγρύπνιση και μεγάλη προσοχή.

booked.net
+21
°
C
+21°
+18°
Αθήνα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+21
°
C
+21°
+14°
Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+18
°
C
+18°
+12°
Πάτρα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών

Επαφή

Ο καιρός στην Ελλάδα