Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 14-07-2019 - Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

2019-07-12 21:17

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Κυριακή στην χώρα μας με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες όχι μόνον στα ηπειρωτικά αλλά και σε νησιωτικά τμήματα. Παράλληλα οι άνεμοι στο Ιόνιο θα παρουσιάσουν ενίσχυση ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα σε αρκετές περιοχές.

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού για την Κυριακή 14/07/2019 

Κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα παρουσιαστεί ιδιαίτερα επιδεινωμένος και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη και την Θεσσαλία (κυρίως το βόρειο και ανατολικό τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος). Τα φαινόμενα μάλιστα είναι πιθανό να παρουσιάσουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από πολύ ισχυρές ριπές ανέμων. Βροχές και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές θα εκδηλώνονται μέσα στην νύχτα και στο υπόλοιπο Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έως τις πρώτες πρωινές ώρες θα επηρεάζουν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και την βόρεια Στερεά Ελλάδα. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης στα δυτικά - βορειοδυτικά, χωρίς όμως να λείπουν διάσπαρτες καταιγίδες στην Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και την βόρεια Θεσσαλία. Αντίθετα οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου με τα φαινόμενα πάντως σταδιακά προς το απόγευμα να εξασθενούν και μέχρι αργά το βράδυ να σταματούν.

Σημαντική επιδείνωση μέχρι και λίγο πριν από το μεσημέρι αναμένεται στην κεντρονότια Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες χωρίς να αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις με σταδιακή βελτίωση από αργά την νύχτα. Τέλος πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι στις βόρειες Κυκλάδες, τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου ενώ και στην Κρήτη κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες κυρίως από το μεσημέρι και μετέπειτα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις 5-6Bf (κατά διαστήματα αναμένονται ριπές έως 7Bf.) και στο Αιγαίο από διάφορες διευθύνσεις μέχρι 6Bf.

Ο υδράργυρος θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά από 18 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια του νομού. Πολύ γρήγορα όμως ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά και μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές στο σύνολο του νομού. Τα φαινόμενα μάλιστα ενδέχεται να παρουσιάσουν μεγάλη σφοδρότητα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται αργά την νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Κατά την διάρκεια των φαινομένων η θερμοκρασία θα πέσει 3 με 4 βαθμούς κάτω από την μέγιστη. 

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα αναμένεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές (δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις). Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρώτες μεσηβρινές ώρες ενώ από κει και ύστερα αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

*Το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αναμένουμε φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που έπληξαν την Χαλκιδική. Παρ'όλα αυτά επειδή το κυρίως μέτωπο στην βόρεια Ελλάδα θα περάσει κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών, συνίσταται προσοχή ιδιαίτερα στους οδηγούς και όχι μόνον. Προσοχή επίσης χρειάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές κατά την διάρκεια της Κυριακής, όπου υπάρχει προειδοποιητική σήμανση για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

booked.net
+21
°
C
+21°
+18°
Αθήνα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+21
°
C
+21°
+14°
Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+18
°
C
+18°
+12°
Πάτρα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών

Επαφή

Ο καιρός στην Ελλάδα