Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Πέμπτη 01-08-2019 - Όλα τα νεότερα για τον επερχόμενο καύσωνα

2019-07-31 14:12

Καλές καιρικές συνθήκες περιμένουμε σε γενικές γραμμές την Πέμπτη στην χώρα μας με το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού να είναι η ηλιοφάνεια στα περισσότερα τμήματα της χώρας μας. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πάντως θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα και ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανώς στα βουνά του υπόλοιπου ηπειρωτικού κορμού. Τα όποια φαινόμενα θα είναι πολύ τοπικού και ολιγόλεπτου χαρακτήρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις 3-4Bf. και το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο μέχρι 5Bf. ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις μέχρι 6Bf. 

Ο υδράργυρος σε άνοδο θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 18 έως 37 βαθμούς (στα ενδότερα ηπειρωτικά της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας ίσως η θερμοκρασία φτάσει τους 38 βαθμούς), στα δυτικά από 21 έως 37 βαθμούς (τοπικά και 38 βαθμούς), στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 21 έως 38 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 34 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό ενώ το μεσημέρι θα συννεφιάσει πρόσκαιρα στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου (στα δυτικά ίσως και 37 βαθμούς Κελσίου).

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει πρόσκαιρα κυρίως στα γύρω ορεινά όπου ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει για λίγο. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις εντάσεως 3-4Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε προηγούμενο άρθρο, το τριήμερο ΠΣΚ αναμένεται ένα κύμα καύσωνα το οποίο φαινόταν να είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Παρασκευή θα έχουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με την Πέμπτη καθώς και πάλι τις θερμές ώρες της ημέρας θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά και ίσως εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι πρόσκαιρου χαρακτήρα κυρίως στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο της τάξεως του 1 με 2 βαθμών Κελσίου και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά μ.ο. τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά θα παρατηρηθούν και 40 βαθμοί (κυρίως στην Θεσσαλία).

Η ημέρα του Σαββάτου αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη αλλά και επικίνδυνη ημέρα. Παρά το γεγονός ότι η ένταση της θερμής εισβολής έχει υποβαθμιστεί σε έναν βαθμό, εν τούτοις η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές εύκολα τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε τοπικό επίπεδο τους 42 βαθμούς Κελσίου (κυρίως και πάλι στην Θεσσαλία). Η ημέρα χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη όχι μόνον λόγω της πολλής ζέστης αλλά λόγω του ενισχυμένου ΔΝΔ ανέμου στα ηπειρωτικά που σε συνδιασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα (πολύ χαμηλές σχετικές υγρασίες) αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό. 

Όλα αυτά πάντως θα αποτελούν παρελθόν από την Κυριακή και μετέπειτα όπου ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σημαντικά από βορρά προς νότο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

booked.net
+21
°
C
+21°
+18°
Αθήνα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+21
°
C
+21°
+14°
Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών
booked.net
+18
°
C
+18°
+12°
Πάτρα
Τρίτη, 14
Πρόγνωση 7 ημερών

Επαφή

Ο καιρός στην Ελλάδα